Client

Government of India
Site Area
200 Hectares
Project Area
123860 sqm.

Consultants

Associate Architects Upal Ghosh & Associates
Associate Architect DKS Associates

1983

Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration

The award winning Campus Development Plan prepared by a team of 3 Architectural firms that included SGA

In search of excellence, the Government of India invited a selected number of leading architects in the country to submit design proposals for the new campus of the Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration at Ghaziabad.Facilities Programme for the proposed campus is derived from the number, type, frequency, duration and capacity of various courses offerd by the Academy. The Academic Complex will provide confe- rence facilities, lecture theatres, auditoriums, and a variety of seminar rooms complemen- ted by an outstanding library, a training block and an administration centre. The residential area will accommodate hostels for 750 probationers, and housing for1 40 faculty members along with 385 non- teaching staff. In addition, a comprehensive range of out- door facilities for Field Sports and Court Games are planned.

Concept Overview

The proposed plan for the new Campus is inspired by the traditional Indian concept of urban design which is highly responsive to the composite climate of Indo-Gangetic planes and is conducive to social interaction. It creates a strong sense-of-place through unity in diversity, and is marked by a hierarchical order of enclosures in a rhythmic pattern. The design concept for the new Academy aims to express a unified whole which is greater than the sum of its parts. The key element of the proposed design is Enclosure of Precinct. Enclosures are formed by a combination of building mass, offsets, landscaped areas, and water bodies. The height of buildings, the scale of offsets, the size of water bodies, the colour and/textures of plants are care- fully controlled to produce an integrated development which is human in scale. Vehicular traffic, parking and servicing is created in such a way that the precinct in which the most important academic, social and cultural buildings or spaces are located remains free of automobiles. By restricting general vehicular access, with the exception of emergency vehicles, a safe, clean and pedestrian oriented core has been created. The use of an axial alignment, as a symbol of unity, in a geometric frame work resulted in the creation of a carefully planned Central Axis. It connects and unifies the major components of the Campus. The opportunities for social interaction progressively increase as one volunteers out of the privacy of personal sleeping quarters through the shared living space, to the semi-private smaller scale courtyards, into the semi-public larger courts or chowks, and into the main enclosure which offers an opening to the other facilities on the campus, and access to the outer world. Most of the buildings are oriented NW/SE or N/S, to catch the prevailing winds, to maximize protection from the sun during summer, and to facilitate its penetration during winter. Strategically located water bodies enhance the setting and provide a medium for reflection.

Proposed Development Plan

The basic goal for the design of the proposed LBSNAA was defined as the creation of a unique and stimulating learning environment that would promote the growth of personal and professional cultures. From this basic goal, a number of specific objectives were developed and translated into a set of planning and design criteria. The design proposals are based on an optimization of these criteria. Salient features of the proposed design are: - Efficient functional linkages and spatial relationships that encourage social interaction. - Urban Design Concept that articulates a strong sense of place, and reflects the national stature of the Academy. - Controlled and clustered form of development that minimizes disturbance to natural systems. - Harmonious relationship between the natural and the built environment that creates a human scale. - Use of natural/passive systems to minimize the adverse impact of composite climate. - Flexible implementation strategy to accommodate future growth within an integrated frame work for development. - a Minimization of life-cycle costs including capital and maintenance costs, commensurate with other objectives.

See also ...

2006
Shri Mata Vaishno Devi University. All-India Competition Winning Entry for a University Campus in Jammu
2009
New Campus for School of Planning and Architecture, Delhi. SGA's Second Prize winning entry for the New School of Planning and Architecture focuses on a 'realm of places'
2012
National Institute of Aviation Training and Management, Gondia. An institute that fulfils the need for ground staff to match growing air traffic.
2014
National Institute of Urban Management. Concept Proposal for a World Bank funded Urban Management Institute project for the Andhra Pradesh Government
2008
National Centre for Biological Sciences, Bangalore. Competition Entry for the Biological Sciences Institute in Bangalore
2010
South Asia University. Competition Entry for South Asia University, New Delhi

See also ...

2006
Shri Mata Vaishno Devi University All-India Competition Winning Entry for a University Campus in Jammu
2009
New Campus for School of Planning and Architecture, Delhi SGA's Second Prize winning entry for the New School of Planning and Architecture focuses on a 'realm of places'
2012
National Institute of Aviation Training and Management, Gondia An institute that fulfils the need for ground staff to match growing air traffic.
2014
National Institute of Urban Management Concept Proposal for a World Bank funded Urban Management Institute project for the Andhra Pradesh Government
2008
National Centre for Biological Sciences, Bangalore Competition Entry for the Biological Sciences Institute in Bangalore
2010
South Asia University Competition Entry for South Asia University, New Delhi